Onze visie op recruitment

Personeel aannemen is voor elke werkgever een grote stap. Als dat besluit eenmaal genomen is, zijn er vele mogelijkheden om die vacature in te vullen. Waarom dan een werving en selectie bureau? En waarom kiezen voor StaffMember? We vragen het aan oprichter en eigenaar Mathieu van Strijp.

Mathieu, waarom ben je StaffMember begonnen?

“Ik wil recruitment het professionele gezicht terug geven. Ik werk al bijna twintig jaar in dit vak. Door de jaren heen zag ik steeds meer “CV-schuivers” en “uitzendcowboys” die het vak geweld aandoen. Zo ontstaat een beeld van makkelijk geld verdienen. Maar recruitment is een vak! Een vak dat feitelijk alleen in de praktijk te leren is. Vlieguren maken en door schade en schande wijs worden. Als opdrachtgever wil je géén CV’s voorgeschoteld krijgen van mensen die niet gesproken en beoordeeld zijn. Een goede recruiter doet veel meer dan alleen een leuk briefje typen en een CV opsturen. Een goede recruiter wint het vertrouwen van de kandidaat én de opdrachtgever.”

Hoe gaat dat in zijn werk?

“Een goede recruiter blijft doorvragen tot hij de specifieke kenmerken van een vacature kent. Kenmerken die voor een opdrachtgever van belang zijn, en daar soms zelf nog niet over heeft nagedacht. Pas dán is hij of zij in staat om de juiste kandidaat erbij te zoeken. Het zoeken van die kandidaat is soms monniken werk. Urenlang CV’s en profielen lezen, op zoek naar capaciteiten, opleidingen en werkervaringen die nodig zijn om het probleem van de opdrachtgever op te lossen.”

Zoek je dan alleen kandidaten op basis van een vacature?

“Zeker niet! Dat is een doorlopend proces, zodat je al goede kandidaten op het oog hebt zodra er een vacature open staat. Bedrijven zouden dat eigenlijk ook moeten doen; doorlopend zoeken naar goede kandidaten, die je bedrijf vooruit kunnen helpen. Een goede recruiter is altijd bezig met zijn vak. Niet alleen tijdens kantooruren of op een netwerkbijeenkomst, maar ook op verjaardagen, op vakantie of op het schoolplein. Alles is er op gericht om op het juiste moment de juiste kandidaat op de juiste plek te krijgen. We hebben de vaste overtuiging dat we daar in slagen. We leggen het risico daarom niet bij de kandidaat of de opdrachtgever, maar bij onszelf. Dat risico kunnen we dragen omdat we recruitment benaderen als een vak. Dát is het onderscheidend vermogen van StaffMember.”

En als je het juiste CV gevonden hebt?

“Wanneer er op papier een match is, komt het belangrijkste onderdeel: De beoordeling van de persoon in een persoonlijk gesprek. Ook hier is het doorvragen tot de kern een vereiste. Ik gebruik hierbij de S.T.A.R. methodiek. Dit geeft inzage in hoe iemand in een eerdere baan heeft gefunctioneerd. In welke situatie maakt iemand welke beslissingen? Welke taak had de kandidaat, welke actie ging er van hem of haar uit en tot welk resultaat heeft deze actie geleid? Daarnaast kijk ik natuurlijk ook naar de persoonlijkheid van een kandidaat. Ik wil weten hoe iemand in elkaar steekt, in welk team deze het beste gedijt, hoe iemand aangestuurd wil worden en of de persoonlijke visie van de kandidaat bij die van het bedrijf past. Indien nodig kunnen we hier, met behulp van onze partners, een test of een assessment voor inzetten”

En dan stel je iemand voor bij de opdrachtgever?

“Nog niet. Als al deze punten zijn besproken en in lijn liggen met de wensen van de opdrachtgever, komt de salariswens om de hoek kijken. Een recruiter beoordeelt niet alleen of een opdrachtgever dit ook kan en wil bieden, maar checkt ook in hoeverre de kandidaat een realistische wens heeft. Als ál deze zaken op elkaar afgestemd zijn, vinden wij een kandidaat geschikt genoeg om voor te stellen. En vergis je niet, dit proces doen we voor álle sollicitanten, óók voor degenen die we uiteindelijk niet gaan voorstellen.”

En als iemand is voorgesteld bij de opdrachtgever?

“De opdrachtgever doet dit proces nog eens dunnetjes over. Uit de voorselectie van StaffMember, een beperkte stapel CV’s, worden mensen uitgenodigd voor een gesprek. Vaak worden meerdere kandidaten uitgenodigd voor een eerste gesprek. Daaruit wordt een selectie gemaakt voor een 2e gesprek en soms zelfs een 3e gesprek. Als dan eindelijk de keuze is gemaakt voor een kandidaat, onderhandelen ze over de arbeidsvoorwaarden.”

En pas als het contract getekend is betaalt de opdrachtgever de vaste wervingsfee?

“Inderdaad. Bij ons geen hoge wervingspercentages op basis van het salaris van de kandidaat, maar een vaste prijs voor daadwerkelijk verrichte werkzaamheden. Dat is de basis van onze dienstverlening. Net als referentiechecks. Standaard! Altijd!”

Maar als ik als werkgever een P&O-er in dienst heb, waar heb ik dan StaffMember voor nodig?

“Door ons te specialiseren op dat ene specifieke stukje van het proces, de vacature invulling, zijn we in staat om al onze tijd te steken in het zoeken naar geschikte kandidaten. Zo lossen we het probleem van de klant snel, maar ook inhoudelijk sterk op. En een open vacature is echt een probleem. Je zou schrikken van het aantal medewerkers die gevolgen ondervinden van een onvervulde vacature. In eerste instantie de medewerkers op de afdeling, die een stap harder moeten lopen. Daarna de teamleider of afdelingsverantwoordelijke. Vervolgens krijgt de afdeling personeelszaken te maken met de gevolgen. Dit kan variëren van zieke medewerkers tot de tijd die zij moeten investeren om een vacaturetekst op te stellen of de vacature zelf online zetten. Daarnaast moeten zij natuurlijk ook nog de afhandeling doen, de CV’s bekijken en de minder geschikte mensen netjes afwijzen, liefst met onderbouwing waarom. Dit alles kan StaffMember overnemen. Tenslotte ziet de directie de gevolgen in de cijfers. Dure overuren, taken die blijven liggen, een hoger ziekteverzuim, ontevreden klanten, (te) late levertijden of zelfs misgelopen omzet. In feite kan een hele organisatie last hebben van een onvervulde vacature. Als je dat in geld uitdrukt, constateer je dat een wervingsfee maar een schijntje is vergeleken bij de kosten van een openstaande vacature.”

En als een kandidaat toch niet geschikt is?

“Kandidaten krijgen van StaffMember altijd een nette afwijzing met onderbouwing. Zo kun je als kandidaat zijnde leren van je sollicitatie. Kandidaten mogen vertrouwen op integriteit, openheid en deskundigheid. Rechtstreeks vanuit een CV-database voorgesteld worden bij een werkgever, zonder dat jij dit weet? Dat is bij StaffMember ondenkbaar!”

Wat is je ambitie met StaffMember Mathieu?

“Ik heb niet de ambitie om de grootste te worden, wél de ambitie om altijd de beste te zijn. Wat ik elke dag nastreef is kwaliteit leveren aan zowel opdrachtgevers áls aan kandidaten. Want zoals ik al zei, recruitment is een vak. Voor mij het mooiste vak ter wereld!”